Search
Biasakan yang baru!

Kenapa Pilih Santan Sawit?

Memandangkan Malaysia adalah negara berbilang kaum dengan pelbagai jenis makanan, permintaan santan sawit sentiasa meningkat kerana kelebihannya berbanding santan biasa, seperti:
1. Tiada kolestrol
2. Rendah lemak
3. Jangka hayat yang lebih lama
4. Tarikh luput yang lewat
5. Kaya dengan Vitamin A

Kenapa Khalis Berbeza?

Butiran

Santan Biasa

Santan Sawit

Kelebihan & Kekurangan

1. Meningkatkan LDL (kolestrol)

2. Risiko tinggi trombosis arteri

1. Jumlah LDL serum yang lebih rendah

2. Risiko kardiovaskular yang lebih rendah

Fatty acids (%) LAURIC C12:0

49.1

0.25

Fatty acids (%) MYRISTIC C14:0

18.4

1.0

Kestabilan simpanan pada 5°C

1. Rasa tengik, berubah warna & mengalami pemisahan fasa (merosot)

2. Tidak dapat disimpan > 5jam tanpa kerosakan walaupun di dalam peti sejuk pada suhu 2-5 darjah celcius

Stabil selama 90 hari tanpa bahan pengawet

Santan sawit mesti disimpan dalam suhu sejuk antara 3-5 Celcius setiap masa. Jangan bekukan.

"Sumber: Ng & Tee, Jurnal Nutrisi Malaysia, Vol. 4, No. 1 & 2, 1998"